Velkommen til Würth Norge Kundesenter: 464 01 600  
<p>Hva skjer dersom du ikke har tilstrekkelig lufting når du legger tak? I denne artikkelen forteller produktspesialist Robert Fogh deg hvor viktig nok lufting er.</p>

#Produkt og fagtips

Ikke glem lufting når du legger tak

Hva skjer dersom du ikke har tilstrekkelig lufting når du legger tak? I denne artikkelen forteller produktspesialist Robert Fogh deg hvor viktig nok lufting er.

Robert Fogh

Robert Fogh

fr., 17.06.2022

Taket skal ikke bare holde regnet ute, det skal også sørge for at fukt slipper ut av konstruksjonen! For at denne balansen skal opprettholdes er man ikke bare avhengig av rett produkt, men også riktig konstruksjon. Her skal vi se på en feil du må unngå når du bygger tak.

VIKTIGHETEN AV LUFTING

Lufting er alfa og omega når man konstruerer et tak. Over selve duken monteres sløyfer vertikalt, og deretter lekter horisontalt som danner grunnlag for innfesting for takets primærtetting - altså takstein e.l. I luftspalten som dannes vertikalt med sløyfene dannes det en skorsteinseffekt som transporterer fukt ut, samt regulerer temperaturen når solen står på taksteinen.

Dersom det benyttes for tynt materiale som sløyfer vil man fort få en for liten spalte, og påfølgende lav sirkulasjon av luft mellom primærtettingen og undertaket (takduken).

Lufting ved montering av tak

FEIL SOM KAN OPPSTÅ VED MANGLENDE LUFTING

Norge er et langstrakt land, og værforhold og klima varierer stort fra streng kulde til svært varme og fuktige somre. Belastningen på bygningene våre kan derfor være svært stor og vrierende, og det stilles derfor store krav til hvordan vi bygger for at bygget skal holde lengst mulig. Ved for liten lufting i takkonstruksjonen kan i hovedsak to ting skje som påvirker negativt:

1: METNING AV FUKT

En undertaksduk skal være både tett og diffusjonsåpen. Det vil si at den har som jobb å "puste" ut fukt fra innside til utside, men ikke motsatt vei. En meget forenklet måte å forklare hvordan dette fungerer, er at molekylene i fukt i dampform er mye mindre enn vannmolekyler og slipper derfor igjennom duken, mens vannmolekylene holdes ute. I tillegg har dukene en teknologi som gjør at diffusjonen(at damp slipper igjennom) kun tillates én vei – altså en retningsstyrt diffusjon. Blir det mye fukt på innsiden av konstruksjonen vil fukten altså slippe ut, men kun dersom fukten som kommer ut blir transportert vekk i tilstrekkelig grad. Blir luftingen, som tidligere nevnt, for liten vil man derfor kunne få en metning av fukt, og duken vil slutte å puste til forholdene på utsiden igjen tillater det.

Takduk pusting

2: OVEROPPHETING

Samtidig kan taksteinen, takplatene eller skiferen på taket bli svært varm på sommeren, og det er ikke unormalt at det kan gå godt over 80 grader når solen står direkte på. Manglende sirkulasjon kan videre bidra til at varm og stillestående luft påvirker duken i negativ retning. Kombinasjonen av en fuktmettet duk og ekstrem varme kan i verste fall gi en kraftig akselerasjon av ‘aldringsprosessen’ og dertil reduksjon av dukens levetid da materialet brytes ned av påkjenningen. Fenomenet kalles hydrolyse, der et molekyl tar opp i seg et vannmolekyl og deretter spaltes i to molekyler – en slags nedbrytningsreaksjon. Dette kan bety at taket ikke vil holde de forventede 30 årene som kunden håper på.

HVA KAN VÅRE PRODUKTER BIDRA MED?

Vi kan selvsagt ikke gjøre jobben for deg, og tilstrekkelig lufting må du som fagmann/kvinne sørge for at er på plass. Men mye hjelp er det dog med Würth som partner på duk-produkter.

Ferdig montert tak

HØY TEMPETATURBESTANDIGHET PÅ VÅRE TOPPDUKER

Våre Wütop Thermo-duker er av markedets beste dukprodukter, også når det gjelder å tåle høye temperaturer. Der andre takduker maksimalt tåler 80-100 °C, tåler Wütop opp mot 120 °C! Dette gir større slingringsmonn når solen baker, og større fleksibilitet til valg av tekking. Det gir deg også lavere skuldre når det gjelder forringelse av duken over tid. Lufting er altså kritisk viktig for konstruksjonen, og et tips for å finne tilstrekkelig størrelse på spalten er å sjekke i teknisk godkjenning på produktet, eller i montasjeveiledningen for produktet(dette finner du under ‘dokumenter’ på produktenes infosider i nettbutikken).

Les også: Slik velger du rett undertak

EN SVÆRT BRUKERVENNLIG GUIDE

Er du usikker på hva slags duk du skal velge? Da er et godt sted å begynne å ta en titt i vår brukervennlige duk-guide! Her finner du en oversiktlig tabellguide med alle dukenes parametere. Prosjekter er ulike, så du velger her de aktuelle verdiene for å finne den perfekte duken til ditt prosjekt! Og som alltid er det mulig å snakke med din Würth-selger for å finne en god løsning!