Velkommen til Würth Norge Kundesenter: 464 01 600  
<p>På jakt etter ekstralys til bilen? Her tar vi deg på enkelt vi gjennom begreper som lumen, lux, referansetall og kelvin.</p>

#Produkt og fagtips

Dette må du vite før du velger ekstralys til bilen

På jakt etter ekstralys til bilen? Her tar vi deg på enkelt vi gjennom begreper som lumen, lux, referansetall og kelvin.

Jørgen Fischer

Jørgen Fischer

ti., 28.06.2022

Etter mange år med med ganske strenge restriksjoner kan man i dag nesten fritt montere ekstralys på bilen. Vi har derfor fått en god mulighet til å få bedre kjørelys og være bedre rustet til mørketiden. I den forbindelse er det sikkert mange som lurer på hva begreper som lumen, lux, kelvin og referansetall betyr. I denne artikkelen tar vi deg gjennom det du trenger å vite for å velge riktig belysning til din bil.

HVORDAN MÅLER MAN LYS?

Lumen er et ord man ofte hører, men som få har en klar forståelse av hva betyr. En enkel definisjon på lumen er lysmengden som går ut av lyskilden. Tradisjonelle halogenpærer ble målt i Watt, men etter at ledpærer og ledlykter kom, er lumen blitt et kjent og populært ord som brukes om styrken på en lykt også sammen med wattstyrken.

Lux sier også noe om styrken til en lys, men da målt på en annen måte. En enkel forklaring på lux er hvor mye lys som treffer en gitt flate. Når du skal velge lykter er det ikke bare lumenverdien som gjelder, riktig referansetall på lykta er vel så viktig!

REFERANSETALL PÅ EKSTRALYS

Referansetallet er et mål for lysbildet. Jo høyere tall jo lengere lys, men samtidig blir lyset smalere. Bredere, og kortere lys får lavere referansetall.

For å illustrere dette kan vi si at to lamper med samme styrke målt i lumen, kan ha ulikt referansetall. Lyset som går ut fra lampene er altså likt målt i mengde, men på grunn av utforming på lampen og ikke minst optikken, vil man oppleve lyset svært ulikt. Altså vil en lampe med referansetall 12,5 ha et bredt, men kort lys mens en med 50 vil ha et langt og smalt lys selv om begge lamper har for eksempel 10000 Lumen.

NOEN EKSEMPLER PÅ REFERANSETALL:

  • R12,5 gir et bredt lysbilde, ikke langt
  • R 25 gir en kombinasjon, et «normalt» lysbilde
  • R 50 et langt, men smalt lys
  • R 60 et lang meget sterk og konsentrert lysstråle også kalt "pencil beam"
Ekstralys-til-bil

På bildet ser du to lamper (Se lampen her) med R50, 4800 Lumen og 4800 Kelvin. Et ganske varmt lys med et sentrert, og smalt lysbilde som lyser langt.

Varsellys-paa-kjoretoy

På bildet ser du en lampe med R20, 9600 Lumen og 5700 kelvin. Et kaldere lys med bredere lysbilde enn modellen vi så over.

Et viktig poeng fra vår side er derfor følgende: Lumen alene er ikke et godt nok mål for å finne det perfekte lyset for deg. Lumen kombinert med referansetallet gir imidlertid et godt bilde av hvordan du vil oppleve lyset.

MEN KELVIN DA, HVA BETYR DET?

Begynner du å bli lei fremmedord? Det er et begrep til det er greit å ha kontroll på, og det er Kelvin. Kelvin er en skala for fargetemperaturen for lys. Lav Kelvingrad gir et gulere lys, og standard halogen har en K på rundt 1000-2000. Standard Xenon fra 4300 til 4500 K. Led fra 5000 og opp blir helt hvitt, og fra 6000 blåhvitt

Blaa-traktor-med-ekstralys

På bildet ser du to ulike lykter med ulik Kelvin. Til venstre K 5700, til høyre K 4800.

NOEN FORMALITETER

Som de fleste produkter i dag, må også lys merkes godt, og har visse formelle godkjenninger for å kunne selges. To merkinger du må se etter når du velger lys, er E-godkjenning og referansetallet som vi tidligere har snakket om. Disse skal være preget inn i lykteglasset for at lykten skal være godkjent. Det er dette Biltilsynet kikker etter ved en eventuell kontroll.

IP graden er et mål på kapslingsraden av elektrisk utstyr. Det betyr rett og slett hvor tett det er i forhold til støv og vann. Et eksempel kan være IP 67 der er 6 tettheten mot støv og 7 mot vann. Jo høyere tall jo tettere. Tallet som indikerer støv går fra 0 til 6 og vann 0 til 8.

Her ser dere et eksempel på riktig merking med både E-godkjenning og referansetall.

ET KONKRET EKSEMPEL PÅ ALLE FAKTORENE OVER

Som eksempel på alt vi har skrevet om bruker vi denne ekstralykten for å forklare litt bedre.

Dette er en lykt som yter hele 14400 lumen. Den er tredelt der den midtre delen gir langlys, og har referansetall 50, og lyser opp til 1300m. På den avstanden måler den 0,25 lux. Lysstyrken til 300 m er derimot 5 lux, noe som er meget sterkt! De to ytre delene gir godt breddelys og kommer opp i en bredde på ca. 60m på hver side, altså total bredde på ca.120m.

Det er svært viktig med god bredde for å følge med på hva som skjer langs veien. Det er blitt betydelig bedre ryddet langs veiene de siste årene og en lysbredde på 120m gjør at du har en god oversikt. Ulykker med viltpåkjørsler er det altfor mange av, og tilstrekkelig belysning kan forebygge dette.

Noen av våre mest populære ekstralys

14400 lumen er et meget sterkt lys. Problemet med for sterkt hvitt lys er ikke bare at du kan være uheldig og blende motgående kjøretøy av veien, du kan også blende deg selv fra veiskilt, snø, våt asfalt m.m. og må av den grunn dimme ned. Dette er ubehagelig, og du blir i lengden sliten i hodet og øyne av for sterkt hvitt lys. Under kan du se lyset i aksjon på film.

På filmen ser du lykten (Se den her) i aksjon.

Løsningen på dette kan være å gå ned på Kelvingraden for å få et varmere lys. Lysmengden,14400L er fortsatt like høy, men du får et varmere og mer behagelig lys. Lampen i dette eksempelet er på 4800 Kelvin, og er et behageligere lys enn det intense hvite/blå. Vår mening er at alle ekstralys med over 8000 Lumen og referansetall over 25, bør ha en lavere K grad enn 5000.

lys-pa-veggen

En ny nano lysteknologi på flere av lampene våre gjør at vi får et meget godt fjernlys i regn, snø, tåke, kort sagt vanskelige kjøreforhold.

ekstralys-til-bilen

Det gir også betydelig mindre tilbakeslag av reflekser og gjenskinn.

Et par andre gode argumenter til til slutt:

  • ALLE ekstralysene våre leveres med komplett ledningsnett.
  • Lampetyper som eksemplet vårt her justeres enkelt i høyde med en sekskantnøkkel!
  • Vi har også festebraketter til de fleste lyktene våre.