Skulle du gjerne hatt bedre lys på bilen, lastebilen, anleggsmaskinen eller traktoren? Da er det å montere ekstralys en god løsning. Men ekstrabelysning er et bredt produktområde med ulike utforminger, lysbilder og bruksområder. I denne artikkelen ser vi på ulike type lykter som passer til ulike type bruk.

Jørgen og ekstralys

Fjernlys

Fjernlys eller "tusenmetere" er tilstede på bilen for å gi god sikt langt frem i mørket. Dersom lyktene på bilen ikke er tilstrekkelig sterke, eller man rett og slett ønsker større sikkerhet gjennom bedre sikt. Vi kan i hovedsak dele opp i to ulike kategorier innen fjernlys: Ledbars og enkle ekstralys

Les også: 9 avgjørende grunner for hvorfor man trenger ekstralys.

Ledbars

Led bars har blitt ekstremt populært de siste årene. For det første varer LED-pærene ekstremt lenge samtidig som de gir godt lys. En annen fordel er at de er relativt enkle å montere på en god og lovlig måte. Siden det er krav om at lysene skal monteres symmetrisk, vil det med ledbars kun være snakk om å montere det i senter på fronten av bilen. En meget enkel og normal måte å feste lyset på er med en skiltbrakett. Dette gir en sentrert og pen montering. En annen løsning kan være å montere på taket av bilen. 

En annen fordel med disse lampene er at de kan kombinere ulike lysbilder i en og samme lykt. En av våre modeller har eksempelvis to seksjoner med referansetall 25 og to med 50. Kombinasjonen gir et bredt, men også langt lysbilde, alt i en lampe. De aller mest avanserte ledbarene vi har på lager har også innebyggede varmetråder som sørger for at lampen lyser fra første stund, selv om det rimer eller snør på lampa.

Slik-velger-du-riktig-ekstralys-3

Les også: Kelvin, Lux, referansetall og lumen. Dette må du vite om lys til bilen. 

Enkle ekstralys

Langt mer vanlig tidligere, men fortsatt svært aktuelle er enkeltstående, runde ekstralys. Disse er fleksible og kan plasseres flere steder i fronten av bilen, men husk at de må plasseres på en symmetrisk måte. Disse lampene kan plasseres på mange måter i grillen på bilen eller på kufanger og tak. Mange opplever at dette gir en mer klassisk look på bilen.

Slik-velger-du-riktig-ekstralys-2

Varsellys

Varsellys er selvsagt veldig spesifikke i sitt bruk, men det er verdt å nevne dem også. Varsellysets hovedfunksjon er rett og slett å bli sett, og vi har modeller som både kan monteres fast på kjøretøyet, eller festes med magnet. 

Slik-velger-du-riktig-ekstralys-5

Ryggelys

Ekstra ryggelys er lys med spesielt tilpassede egenskaper til, ja nettopp, rygging. Noen velger å montere arbeidslys eller rett og slett fjernlys som ekstra belysning bak bilen, og det er å skyte spurv med kanon. Husk at ved rygging er hastigheten lav, og du ønsker kun bedre sikt rett bak bilen. Et ryggelys gir vesentlig bedring av sikten sammenlignet med bilens ryggelys, og koster mindre enn et fullblods fjernlys med flere tusen Lumen. 

Arbeidslys

En siste type belysning er arbeidslys. Dette er lamper som kun er ment til bruk når bilen står stille, og som kan vinkles etter hvor du trenger belysning. Dette må ikke forveksles med fjernlys. Arbeidslyset passer utmerket for deg som kjører bilen helt inn til stedet der du skal jobbe, og som ønsker en belysning som alltid er med deg. Lampene kan monteres på innsiden eller utsiden av bilen.

Slik-velger-du-riktig-ekstralys-4En annen gruppe som bruker arbeidslys hyppig er anleggsmaskiner, traktorer, skurtreskere og gravemaskiner. Her er farten lav eller man står helt stille, og en god arbeidslysbjelke på taket kan være god å ha. Enkelte gravemaskinførere liker også å ha arbeidslampe på gravearmen.

Alt av ekstralys til bil