De fleste kan montere dekk uten større problemer, og du som leser dette tenker kanskje at dette er unødvendig lesning. Et par ting kan det imidlertid være greit å friske opp før dekkskiftsesongen begynner slik at man kan jobbe raskt og effektivt, uten å få skader på felgen.

Bruk muttertrekkeren riktig

Muttertrekkeren er et uvurderlig hjelpemiddel for å kunne arbeide raskt og effektivt. For å få full effekt av verktøyet er det imidlertid viktig at du har korrekt lufttrykk inn i muttertrekkeren. Trykket skal ligge på 6,3 bar for at trekkeren skal fungere optimalt. Husk også at muttertrekkeren skal smøres jevnlig, og noen muttertrekkere skal smøres både via luftnippel og i slagverk.

dekkskift1

I tillegg er det verdt å huske at muttertrekkere kun skal brukes til to operasjoner i forbindelse med dekkskift: Demontering og lett innfesting. Du må ikke trekke til på full guffe med en muttertrekker, da du vil ha null kontroll på hvor hardt du strammer. Gjentatt montering med for mye kraft vil kunne skade felgen.

dekkskift3

Trekk til med moment

Fremgangsmåten for korrekt montering blir derfor å montere boltene lett med muttertrekker, og deretter stramme korrekt med momentnøkkel. Riktig moment for tiltrekking av hjulmutter finnes i bilens instruksjonshefte eller i verkstedhåndboka til bilen. Rett moment sørger for tilstrekkelig innfesting, samtidig som bolter og felg ikke får skader. Dersom du ikke har momentnøkkel er momentstaver bedre enn muttertrekker alene.

dekkskift2I tillegg skal man stramme i stjernemønster for å sørge for at felgen blir sittende rett (altså at neste bolt du strammer er den på motsatt side av felgen, og ikke i rekke). Etter dette er det viktig informere kunden om å kontrollere at dekkene sitter korrekt etter å ha kjørt noen kilometer. 

Husk alt utstyr til dekkskift

Muttertrekkere

Jekker

Kraftpiper

Momentnølker

Momentstaver

Arbeidshansker