Bruker du riktig betongbor?

Hva er egentlig forskjellen på 2-skjærs og 4-skjærs betongbor? Borene har ulike egenskaper som gjør dem mer eller mindre egnet for innfestingen du skal gjøre. Her forklarer og viser vi ulikhetene, slik at det blir enklere for deg å velge riktig bor.

Det finnes forskjellige typer betongbor, eller hammerbor, som brukes sammen med drill, slagdrill eller borhammer til å bore i og gjennom murverk, betong og stein. Se alle betongbor.

Vi skiller først og fremst mellom 2-skjærs og 4-skjærs bor.

Disse borene har ulike egenskaper som egner seg godt eller mindre godt til ulike jobber, avhengig av hva du skal feste eller forankre.

I denne videoen demonstrerer jeg forskjellene på 2-skjær og 4-skjær i praksis:


2-skjærs bor: raskere og grovere

2-skjærs betongbor går noe raskere enn 4-skjærs når du skal bore i betong og i fjell, men er ikke hundre prosent retningsstabilt og lager et litt mer rufsete og "urundt" hull (eggeformet). Det etterlater seg også en grovere struktur i borehullsveggen.

Disse unøyaktighetene i borehullet etter 2-skjærs bor gjør det faktisk spesielt godt egnet for kjemisk innfesting i normalbetong.

Når hullet er grovt og ujevnt vil både mørtelen i kjemiankeret, stålbolten og betongen tåle mer belastning uten å bli deformert. 

LES OGSÅ: Dimensjoneringsprogram for betongforankring

4-skjærs bor: tregere og jevnere

Et bor med fire skjær jobber noe tregere, men lager til gjengjeld jevne, pene sylindriske hull med en glatt vegg som er veldig godt egnet til innfesting av slaganker, stikkanker og andre typer ekspansjonsanker og -plugger.

4-skjærs bor har normalt noe lenger levetid enn 2-skjærs bor, og gir mindre vibrasjoner. 

LES OGSÅ: Slik får du sjefen din til å kjøpe skikkelig verktøy

Fordel med 4-skjær når boret treffer armeringsjern

Når bor treffer armering, er det stor sjanse for at et 2-skjærs bor kiler seg, mens et bor med 4 skjær kan gå fri.Hvis du er uheldig og treffer på et armeringsjern når du borer (det skjer oss alle), er det en betydelig forskjell på hvilken type bor du bruker.

Et 2-skjærs bor vil fort kile seg i hullet, mens et 4-skjærs bor vil gli rundt på armeringsjernet uten å låse seg. Denne egenskapen eliminerer også risikoen for vridningsskader når boret treffer armeringen.

LES OGSÅ: De vanligste personskadene i byggenæringen og hvordan unngå dem

CTA-betongbor

Gratis oversikt Forankring i betong - hva bruker du hvor