Lurer du på hva det lille symbolet med en skjold med hammer og de påfølgende tallene/nummerene på hanskene betyr? Du er ikke alene, og for de aller fleste er dette gresk. Det kan imidlertid være smart å ha et forhold til iallfall en liten del av koden for at du skal få nok beskyttelse. Vi tar deg raskt gjennom standarden EN338!

Hva betyr EN338

EN338 er en standardisert kode som forteller noe om de mekaniske egenskapene til en hanske. Hvert tall forteller rett og slett noe om hvor mye av en bestemt type "juling" hansken tåler før den må takke for seg!

 

blogg-en-338-arbeidshansker

 

Hvor mye friksjon tåler hansken?

Dette måles ved å utsette materialet for friksjon mot sandpapir under forehåndsbestemte nivåer av press. Det gis et tall mellom 1 og 4 der 4 har høyeste beskyttelse.

Motstand mot sirkulære kutt

Dette har frem til nylig (2020) vært den eneste standarden for kutt. Denne testen går på at et roterende blad går frem og tilbake mot hansken helt til det slites hull. Her gis det en tall mellom 1 og 5 der 5 gir mest beskyttelse. Det har blitt bemerket at denne standarden ikke er fullgod da bladet fort blir sløvt, har det nå blitt supplert med en test for lineære kutt (tre avsnitt ned).

21881670

Evne til å tåle strekk

Her foretas en test der man måler hvor mye kraft som må til for å få stoffet til å revne. Kategoriseres mellom 1 og 4, der 4 tåler mest.

Punkteringsmotstand

Dette måles med en standardisert tupp som trykkes mot materialet med økende kraft til stoffet punkterer. Dette kategoriseres mellom 1 og 4 der fire er sterkest.

Evne til å motstå lineære kutt

Denne standarden supplerer standarden for sirkulære kutt som er nevnt over. Fremgangsmåten er her at man legger et standardisert knivblad over materialet, og skjærer horisontalt med økende trykk for å se når det skjæres hull i materialet. Her kategoriseres det fra A til F der F har størst kuttresistanse.

21882655_PREVIEW

Så mange tåler hanskene. Målt i kilo trykk på knivbladet når det dras over hansken:

Evne til tåle støt

Dersom hansken skal tåle støt vil dette merkes med en P. Dersom det ikke står noe P, er ikke hansken laget for å beskytte mot støt.

cta-kutt-blogg